domingo, 9 de febrero de 2014

TEORIA. TEMA 1: LES TIC ALS CENTRES D'EDUCACIÖ PRIMÀRIA


Aquesta imatge s' ha extret de http://www.dykinson.com
 Tota la teoria que anem a explicar a continuació, la poem encontrar ampliada en aquest llibre.

1- El punt de partida:

- La LOE, a l any 2006, considera les TIC com una nova eina en el sistema educació, que busca millorar l'eficàcia i l'eficiència del funcionament educatiu. Eixe ús d'Incloure les TIC implica el desenvolupament d un concepte anomenat competència digital.
- Referent a l’educació primària, la LOE, a l’article 17 considera que hem de ser usuaris crítics de les TIC per saber quina informació és bona i quina no. Açò vol dir que ha d'iniciar-se en la seua utilització un esperit crític davant els missatges que reben i elaboren.
- Els mestres d aquesta etapa educativa ha de recordar que la transversalitat de les TIC està present en totes les àrees curriculars comunes. (Art. 19 de la LOE). És a dir, han de tindre un fi a l’hora d'emprar-les.

Clicant  damunt del següent enllaç accedirem als articles referent a les TIC de la LOE

2- Definició del Pla TIC 

- És un projecte, del ministeri d’educació en col·laboració amb les conselleries d’educació, per reforçar la integració de les TIC i el coneixement dels centres educatius, forma part de la planificació curricular dels centres. És a dir, el Pla TIC, ens dóna unes línies bàsiques d’actuació.
- L’objectiu principal del Pla TIC és el desenvolupament del tractament de la informació i competència digital i la integració de les TIC com a eina didàctica en els processos d’ensenyament-aprenentatge, és a dir, la capacitat d’ integrar.     -- Contribueix al desenvolupament de la competència lingüística, encara que també contribueix a la resta de competències, especialment la competència d'aprendre a aprendre, competència en comunicació lingüística i competència social i ciutadana.

3-CARACTERIATIQUES DEL PLA TIC:

Contenir objectius clars: el centre ha de reflectir de forma explicita una visió conjunta de les seues expectatives, metes i objectius pel que fa a les TIC, a curt, mitjà i llarg termini.
Estar contextualitzat:  Ha de tenir en compte les característiques del context TIC del centre. Serà fonamental portar a terme un diagnòstic previ que possibilite conéixer l'estat actual de les TIC en el centre per a identificar els seus punts forts i dèbils, que determinaran la formulació dels objectius.
Ser viable i flexible:  La formulació de objectius deurà concretar-se amb especificació de temps i estratègies, responsables e indicadors d’ avaluació. A més, deuran de revisar el pla. Per a evitar quedar-se amb un conjunt de intencions.
Estar consensuat: a de perseguir-se l’ adopció del pla per part de tots els membres de la comunitat educativa. Les estratègies són molt importants per a poder dur-ho a terme i complir-lo.
Estar organitzat: La diversitat de aspectes que s’hauran de contemplar  en el Pla TIC: pedagògics, formatius, de gestió... requereixen, a priori, establir una estructura  organitzativa, estructures i dinamització del treball, que permeten abordar la seua elaboració. Es precís la presencia d’equips destinats a coordinar aquest treball y que l’equip directiu tinga la responsabilitat   de liderar i de fomentar la participació de tots els grups de coordinació.

4- Elements del pla TIC

A continuació indicarem els diferents elements que poden integrar un Pan TIC. Aquesta informació l’ hem extret de una tabla dissenyada per la Direcció General d’ Ordenació e Innovació Educativa (2010)

Objectius generals del pla: es plantegen expectatives o metes en les TIC  pel q fa al seua àmbit
·      Referits a la comunitat educativa
·      Referits a la formació del professional
·      Referits a la gestió del centre
·      Referits a la gestió de recursos.

Contextualització del pla TIC : referències als senyals d’identitat del context que influeixen en la integració de les TIC en el centre.
·   Característiques socials, econòmics i culturals de famílies i alumnat.
·   Trajectòria del centre pel que fa a l’ús de les TIC
·   Existència de projectes d’innovació relacionats amb les TIC
·   Característiques del professorat
·   Descripció general dels recursos.

Estratègies per a l’elaboració, coordinació i la difusió en el centre.  Es proposa la creació d’un equip o comissió de coordinació Tic del centre. Les seues funcions seran les de presentar i planificar tasques i activitats del Pla TIC . Les tasques podran:
·      Tasques d’elaboració, difusió i revisió del pla TIC
·      Tasques organitzatives
·      Tasques dinamitzadores
·      Un altre tipus de tasques



Organització  de les infraestructures i recursos disponibles
·  Fer l’inventari dels recursos tecnològic s disponibles
·  La zona compartida de la xarxa Medusa
·  Determinar el règim d’ús d’espais i recursos

5-    TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ DE LA INFORMACIÓ I COMPÈTENCIA DIGITAL A LA PROGRAMACIÓ D' AULA.

La competència digital l’ entenem com “ l’ ús confiat i crític dels mitjans electrònics per al treball, l’ oci i la comunicació” (Ferrés, 2007, 102). Per altra banda, el Tractament de la Informació TI es considera com l’ ús de ordinadors per a obtindré, evaluar, emmagatzemar, produir, presentar i intercanviar informació i comunicar-se i participar en xarxes de col·laboració mitjançant internet.

Què és aquesta competència?
Habilitats per a cercar, obtenir, precisar i comunicar informació i transformar-la en coneixements.  Inclou l’accés i selecció de la informació , l’ ús i la transmissió d’aquesta en diferents suports, la utilització de Tic  i la comunicació com a element essencial per a informar-se i comunicar-se.

Descripción: https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTe-CI-qEyZwQalxT0WctBGg34FpAIn3JfruUJ0tbUBy7zoselq

Aquesta imatge ha sigut extreta de http://unlp-tea.wikispaces.com/

Quina finalitat té?
Les TIC són un instrument d’ aprenentatge molt enriquidor i molt útil. Les tres opcions bàsiques les presentarem a continuació:
       Aprendre “sobre” les  TIC suposa alfabetitzar a l’alumnat en el se ú
       Aprendre “de les “ TIC, implica saber  aprofitar la informació q ens donen accés i analitzar-la de forma critica.
       Aprendre a “amb” les TIC significa saber utilitzar-les  com potent eina d’organització de la informació, processar-la i orientar-la per aconseguir els nostres fins. Aprendre.






6-      CONEIXEMENTS, DESTRESES IA CTITUDS DE LA COMPETENCIA DIGITAL

·         Coneixements:
1.       Comprensió  de la naturalesa i manera d’operar dels elements tecnològics.
2.       Coneixement coneixements dels canvis actuals en les TIC i l’efecte que aquest tenen en el mon personal, laboral i social.
3.       Coneixement de les característiques essencials del processament de la informació, les utilitats fonamentals, els coneixements bàsics de les xarxes en general i internet.
·         Destreses:
1.    Destreses relacionades amb l’obtenció d’informació d’aplicacions multimèdia i de les TIC.
2.    Utilització bàsica d’editors d’imatge, audio i vídeo.
3.    Avaluació i selecció de noves fonts d’informació i innovacions tecnològiques a partir de la seua utilitat per a tasques especifiques.
4.    L’ús eficaç de la xarxa d’ altres eines per aprendre de forma individual i col·laborat iva.
5.    Tècniques per a la interpretació de la informació.
6.    Destreses per a la navegació per la world wide web i l’ús de correu electrònic, a més de resoldre problemes de programari i maquinari.
·         Actitud:
1.       Interès per utilitzar les TIC  com eina d’aprenentatge i de comunicació  i per segur aprenent nous usos i possibilitats.
2.       Valoració positiva de l’ús  de les tecnologia  per a treballar de forma autònoma.

AMPLIACIÓ 

Per últim, inclouré un video de la conferència Jordi Adell, en el que tracta la integració de les TIC en la aula per a afavorir el desenvolupament de les competències digitals. Per a que aqueta integració siga positiva diferència tres fases: accés, adopció, adaptació, apropiació i innovació.


No hay comentarios:

Publicar un comentario