sábado, 17 de mayo de 2014

TEMA 12: APLIACIONS EDUCATIVES DEL PROGRAMARI LLIURE

portallinux.es
El tema que anem a tractar hui és el de les aplicacions educatives del programari lliure. El programari lliure és el programaria (software) que pot ser utilitzat, estudiat i modificat sense restriccions, això com ser copiat i redistribuït modificat o sense modificar.

Índex
1.    Què és Linux?
2.    Software Lliure
3.    Avantatges i desavantatges del Software Lliure
4.    Lliurex


1.   Què és Linux?

actic.citilab.eu
Linux és un sistema operatiu, compatible Unix. Dues característiques molt peculiars ho diferencien de la resta de sistemes que podem trovar en el mercat.
·         La primera, és que és lliure, això significa que no fem pagar llicència a cap casa desenvolupadora de programari per al seu ús.
·         La segona és que el sistema ve acompanyat del codi Font.
El sistema ho formen el nucli del sistema (kernel) més un gran nombre de. programes/biblioteques que fan posible la seva utilització. Molts d’ aquestos han estat posibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molts criden a Linux, GNU/Linux

2.    Software Lliure

En els útilms anys la penetració del software lliure entre els usuaris ha sigut cada vegada major. Però més que una campanya  que incite al ús dels diferents sistemes operatius de software lliure, veem que la seua difusió comença amb la necessitat dels usaris i del conegut boca a boca.

Ø  Llibertat d’ usar el programa amb qualsevol propòsit.
Ø  Llibertat d’ estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les teues necessitats.
Ø  Llibertat de distribuir còpies.
Ø  Llibertat de millorar el programa i fer públiques les millors amb la finalitat de que tota la comunitat es benefície.

3.   Avantatges i desavantatges del Software Lliure

Avantatges:
v  Estalvis de gran quantitat de diners en l’adquisició de llicències.
v  Combat efectiu a la còpia il·lícita de programari.
v  Eliminació de barres de pressupostos.
v  Molts col·laboradors de primera línia amb ganes d’ajudar.
v  Temps de desenvolupament sobre alguna cosa que no existeix són menors per l’àmplia disponibilitat d’eines i llibreries.
v  Les aplicacions són fàcilment auditades abans de ser usades en processos de missió crítica, a més del fet que les més populars es troben molt depurades.
v  Tendeix a ser molt eficient (perquè molta gent ho optimitza, millora)
v  Tendeix a ser molt divers: la gent que contribueix té moltes necessitats diferents i això fa que el programari estiga adaptat a una quantitat més gran de problemes.
Desavantatges:
v  La corba d’aprenentatge és major.
v  El programari no té garantia provinent de l’ autor.
v  Es necessita dedicar recursos a la reparació d’errates.
v  No existiria una companyia única que protegirà tota la tecnologia.
v  Les interfícies amigables amb l’usuari (GUI) i la multimèdia tot just s’estan estabilitzant.
v  L’usuari ha de tenir nocions de programació, ja que l’administració del sistema recau molt en l’automatització de tasques.
v  La diversitat de distribució, mètodes de emmagatzemant, llicències d’ús, eines amb un mateix fi, etc..., poden crear confusió



4.   Liurex

Lliurex és una distribució GNU/Linux, està basat competament en Programari Lliure i és gratuit, a més és un projecte de la Generalitat que té com objectiu la introducció de les TIC en el sistema educatiu. 

Ací d'eixe l'enllaç on podeu accedir a Linux i encontrar tota la informació sobre aquest programari:

AMPLIACIÓ
Lliurex es distribueix en les dos llengües oficials de la Comunitat Valenciana, el Valencia i el Castellà i en dos modalitats: per a instal·lar i com CD autònom (LivCD)

  • Model d'AulaLliureX : està especialment dissenyat per a ser el sistema instal·lat en les aules dels centres educatius. 
  • Model de Centro:  En l'última versió (10.09) s'incorporen aplicacions addicionals per a la instal·lació dins d'un Model de Centre educatiu, permetent la interconnexió i funcionament de tots els ordinadors del Centre.
  •  Escriptori Personal:  LliureX Desktop és l'adaptació de la distribució LliureX genèrica, dissenyada per als ordenats personals, de la sala de professors, secretarías... És a dir, està destinada a ser instal·lada en els ordinadors que no depenen d'un servidor (que no estan dins de l'aula d'informàtica, o en biblioteca...) . 
  • Música: LliureX Música és l'adaptació LliureX per als equips multimèdia, amb necessitats de programari específics d'àudio, vídeo i multimèdia.
  •  Infantil: LliureX Infantil és l'adaptació LliureX per als nivells educatius d'Infantil i primer"




La diferencia principal entre el sofware lliure i el software propietari, no és ni la seua forma ni el seu funcionament, la diferenciaa principal és la mentalitat  que hi ha darrere.
Aquest video ens explica mitjançant comparacions i metafores la diferencia entre aquests. D'aquesta manera, és senzill entredre-ho i saber que està xarrant ja que ho relaciona amb coses que nosaltres sabem.
En aquest video ens diuem que el software té infinites possibilitats, que cada uno ho pot modificar i participar etc. Així que defineix el software lliure com : Cooperació, compartir, produeix el maxim benefici, creix rapidament, és racional.

No hay comentarios:

Publicar un comentario